+48 58 727 92 90

Audytor wewnętrzny i Pełnomocnik ds. systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg PN-EN ISO 22000:2018 oraz Systemu HACCP


Program szkolenia obejmuje między innymi następującą tematykę:

  • ustawodawstwo Unii Europejskiej i Polski w zakresie produkcji spożywczej – wprowadzenie, praktyczne porady;
  • zagrożenia w przemyśle spożywczym;
  • szczegółowe omówienie wymagań normy PN-EN ISO 22000:2018 oraz systemu HACCP – zastosowanie w praktyce;
  • programy wstępne: Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP), Dobra Praktyka Higieniczna (GHP);
  • rola Pełnomocnika ds. systemu bezpieczeństwa żywności,
  • planowanie i przeprowadzenie analizy zagrożeń z uwzględnieniem Codex Alimentarius oraz wymagań normy PN-EN ISO 22000:2018 – warsztaty;
  • Plan HACCP, monitorowanie CCP i CP,
  • nadzór nad wewnętrznymi systemami pomiarowymi,
  • laboratoria badawcze – ryzyka, wymagania,
  • dostawcy i odbiorcy,
  • dokumentowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności,
  • certyfikacja systemu zarządzania;
  • terminy i definicje – podstawy audytu wewnętrznego;
  • zasady audytowania, audyt u dostawcy, audyt kliencki;
  • zarządzanie programem audytów;
  • fazy audytu: zainicjowanie audytu, przegląd dokumentacji, przygotowanie audytu; plan audytu;
  • wykonanie audytu w Zakładzie – spotkanie otwierające, komunikacja – praktyczne przykłady jak zacząć i na co zwracać uwagę w trakcie audytu;
  • proces dochodzenia do wniosków z audytu, gromadzenie informacji, rodzaje pytań; ustalenia z audytu – niezgodności;
  • spotkanie zamykające, raport z audytu, działania poaudytowe;
  • ocena audytora – metody oceny;
  • psychologia audytu;
  • ćwiczenia praktyczne;
  • dyskusja oraz wymiana doświadczeń.

Szczegóły dotyczące naszych szkoleń
znajdziesz na naszej nowej stronie:  https://purequality.pl/szkolenia/

Przewiń do góry Przewiń do góry