IsoQRS > Lewe menu > Strefa Wiedzy > Eko Logiczne Myślenie > Rolnictwo ekologiczne. Żywność ekologiczna.

 

Rolnictwo ekologiczne. Żywność ekologiczna.

 

Rolnictwo ekologiczne w Polsce swój początek miało już w czasach przedwojennych. Mimo iż wciąż jest w początkowej fazie rozwoju, dość szybko postępuje. Z roku na rok jest coraz więcej gospodarstw ekologicznych, a wg Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi taka tendencja w najbliższych latach utrzyma się. Wzrasta również zainteresowanie konsumentów.  Dlaczego? Otóż rolnictwo ekologiczne produkuje żywność wyłącznie wysokiej jakości. Ponadto żywność ta wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, bez nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów.

W ostatnich czasach spośród sektorów gospodarki żywnościowej to właśnie rynek żywności ekologicznej rozwija się najszybciej. Można nawet stwierdzić, że bycie EKO to nowy trend, któremu ulega coraz większa grupa osób. Namawiają nas do tego sławni ludzie, reklamy, kampanie społeczne. W sklepach znajdziemy coraz więcej półek z żywnością ekologiczną. Po co to wszystko? Po to, aby żyło się lepiej.

Spożywanie żywności ekologicznej posiada wiele zalet. Jest to przede wszystkim najlepsza profilaktyka prozdrowotna. Dzięki nie stosowaniu barwników i konserwantów, ograniczona zostaje  możliwość wystąpienia alergii pokarmowych. Spożywając taką żywność, do organizmu nie dostają się również toksyny czy występujące w produktach roślinnych i zwierzęcych środki ochrony roślin, hormony oraz antybiotyki. Wg wielu prowadzonych badań żywność ekologiczna zawiera również wyższą wartość odżywczą!

Prowadzenie gospodarstwa ekologicznego i produkcja ekologicznej żywności nie należy jednak do czynności łatwych. Ogrom regulacji prawnych, obowiązki dotyczące prowadzenia dokumentacji czy mechanizmy kontroli sprawiają, że trzeba mieć do tego odpowiednią wiedzę i przygotowanie.

Co bardzo ważne, produkcja żywności ekologicznej objęta  jest specjalnym urzędowym systemem kontroli i certyfikacji, w skład którego wchodzą: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz upoważnione jednostki certyfikujące akredytowane w zakresie rolnictwa ekologicznego, zgodnie z normą PN-EN 45011 „Wymagania ogólne dotyczące działania jednostek prowadzących systemy certyfikacji wyrobów”.

Kontroli produkcji żywności ekologicznej podlegają nie tylko obiekty gospodarstwa, takie jak: pola, łąki, pastwiska, urządzenia, magazyny, przechowalnie, itp., ale także dokumentacja produkcji: księgi rachunkowe, dowody zakupu środków do produkcji oraz surowców, księga gospodarstwa (lub zapisy), etykiety i co najważniejsze bilans zbiorów i sprzedaży produktów ekologicznych. Kontrola ta prowadzona jest raz w roku. Na jej podstawie jednostka certyfikująca ocenia czy gospodarstwo spełnia kryteria, a następnie wystawia certyfikat zgodności, upoważniający do obrotu produktami rolnictwa ekologicznego.


 

Dlaczego warto być EKO? Czyli zalety spożywania żywności ekologicznej…

  • Jej produkcja nie obciąża środowiska.
  • Niższa zawartość azotanów i azotynów w produktach roślinnych.
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego nie posiadają pozostałości hormonów i antybiotyków.
  • Znacznie mniej syntetycznych dodatków.
  • Wyższa zawartość witaminy C, witamin z grupy B, pierwiastków mineralnych, wyższą zawartość cukrów oraz lepszą jakość białek.

 

 Wymogi dotyczące rolnictwa ekologicznego oraz produkcji żywności ekologicznej są ściśle określone i zawarte w następujących aktach prawnych:

 

 

 

Autor

Natalia Laskowska

© 2017 IsoQRS.    Wszystkie prawa zastrzeżone.

design : Internet-media.pl